Forum Poznań
Ratusz - Wersja do druku

+- Forum Poznań (http://www.forumpoznan.com.pl)
+-- Dział: Poznań (/forum-1.html)
+--- Dział: Ciekawe miejsca (/forum-3.html)
+--- Wątek: Ratusz (/thread-27.html)

Ratusz - WiHura - 01-08-2013 07:05 PM

Co myślicie o Naszym pięknym poznańskim Ratuszu? Uśmiech

RE: Ratusz - Karambolla - 01-09-2013 01:20 PM

Ratusz jak ratusz, jest ładny i usytuowany na pięknym rynku. Za to nigdy nie rozumiałam podniety poznańskimi koziołkami Szczęśliwy Choć legenda jest zabawna i ciekawa, pamiętam że za pierwszym razem, na pierwszym roku studiów, spodziewałam się czegoś zupełnie innego... Śmiałam się bardzo, kiedy w końcu zobaczyłam prawdziwe koziołki i nie mogę do teraz zrozumieć, dlaczego jest wokół nich tyle zamieszania... Rynek codziennie o 12:00 jest pełen gapiów żeby je zobaczyć!

RE: Ratusz - WiHura - 01-10-2013 05:12 PM

W końcu to pewien rodzaj "tradycji", więc znajdą się i turyści żeby je oglądać Uśmiech Ale nie tylko turyści, mieszkańcy także Uśmiech Niektórzy nie wyobrażają sobie dnia bez Koziołków, a niektórzy właśnie jak Ty nie rozumieją ich idei Uśmiech

RE: Ratusz - Hefalump - 01-11-2013 11:19 PM

Tradycja, tradycją, ale niezmiennie zawsze jak przyjdę zobaczyć koziołki to wokoł siebie slyszę: "eeee, i to już? co to miało być?" xD Takze koziołki poznańskie od lat długich sprawiają ludzią zawód.

A ratusz, owszem piękny.

RE: Ratusz - WiHura - 01-14-2013 07:10 PM

* ludziom Uśmiech
Oj tam, gdyby coś do nich dodali, to nie mówcie, że nie wyglądałoby to lepiej Uśmiech

RE: Ratusz - Karambolla - 01-14-2013 08:39 PM

Ale co tam dodać? Tym bardziej, że koziołki mają już swoje lata, mają związaną ze sobą legendę i tak dalej... Ludzie nie są skorzy do zmieniania takich rzeczy, nawet gdyby to miało je jakoś uatrakcyjnić. Zresztą - co by to miało być? Czapka świętego Mikołaja w grudniu i wianki z kwiatków w czerwcu? -_-

RE: Ratusz - Baśka - 01-14-2013 10:20 PM

Od jakiegoś czasu planuję zwiedzić Ratusz, bo ponoć w soboty wstęp darmowy. A ktoś może już był w środku? Warto?