Forum Poznań
Własne cztery ściany - Wersja do druku

+- Forum Poznań (http://www.forumpoznan.com.pl)
+-- Dział: Poznań (/forum-1.html)
+--- Dział: Polityka miasta (/forum-2.html)
+--- Wątek: Własne cztery ściany (/thread-107.html)

Własne cztery ściany - Karmelka - 01-14-2013 07:40 PM

Przymierzam się do kupienia własnego mieszkania, na co powinnam zwrócic uwagę, co ważne, czego dopilnowac szczególnie? No i gdzie będzie się dobrze mieszkało rodzinie w której będą kiedyś dzieci?

RE: Własne cztery ściany - WiHura - 01-14-2013 07:48 PM

Ale to już zależy od Ciebie co jest dla Ciebie ważne, czy wygoda, czy spokój, czy mieszkanie ma być duże czy niekoniecznie Oczko Jeśli chcesz mieć wszędzie blisko, to gdzieś w centrum miasta (co oczywiście wiąże się z wyższymi kosztami), a jeśli tak Ci na tym nie zależy, to obrzeża Uśmiech

RE: Własne cztery ściany - matkapolka - 01-14-2013 08:11 PM

Za to spraw formalnych pilnuj bardzo! I nie podpisuj nic zanim nie przeczytasz!

RE: Własne cztery ściany - Karambolla - 01-14-2013 08:47 PM

Ach, jak ci zazdroszczę... Nawet sobie nie wyobrażasz, jak bardzo chciałabym, żeby było mnie stać na własny kąt w Poznaniu Uśmiech
Jeśli o mnie chodzi, to celowałabym w duże osiedla, blisko jakiegoś przedszkola i szkoły, kawałek od centrum, ale nie za daleko. Dobrze mi się mieszkało na os. Lecha, ale to wszystko zależy od tego, czego oczekujesz. Dla mnie musi być wszędzie blisko, ale jednocześnie jakieś tereny zielone w okolicy.
osiedle Polanka też jest bardzo przyjemne.

RE: Własne cztery ściany - matkapolka - 01-14-2013 09:00 PM

Każde pierwsze własne mieszkanie tak naprawdę będzie wyjątkowe i niezapomniane!

RE: Własne cztery ściany - Baśka - 01-14-2013 10:13 PM

Ja sobie jeszcze poczekam na własne mieszkanie. Oczko Na co zwracałabym uwage - na lokalizację, czy jest blisko pracy, na dojazd, czy jest gdzie skoczyć po bułki, na wielkość, dzielnicę, czy okolica jest ładna. Uśmiech

RE: Własne cztery ściany - PannaAnna - 01-14-2013 11:40 PM

I czytać umowe zarówno przed podpisaniem jak i przed samym spotkaniem z właścicielem. A jeśli mieszkanie ma być kupowane w surowym stanie- szukać możliwości kontaktu z innymi kupującymi- razem zawsze łatwiej cos wynegocjować albo załatwić.
warto też zwrócić uwage na standard wykończenia mieszkania i bliskośc sklepów czy szkół/przedszkoli.

RE: Własne cztery ściany - sebmroz - 10-07-2013 08:27 AM

Może to z pozoru nieistotne i mało ważne, ale warto zwrócić uwagę na sąsiadów. Moi znajomi przeszli koszmar walcząc z sąsiadami, którzy nielegalnie zajmowali mieszkanie, urządzali libacje do białego rana i na których nikt nic nie mógł poradzić .

RE: Własne cztery ściany - Miłosz - 12-29-2013 08:43 PM

Ech, no ale kupując mieszkanie nie sposób sprawdzić, jakich sąsiadów będziemy mieli. Więc niejako w tej kwestii należy brać kota w worku, chyba że jacyś znajomi tam mieszkają.