![]() |
Jeżyce - Wersja do druku +- Forum Poznań (http://www.forumpoznan.com.pl) +-- Dział: Poznań (/forum-1.html) +--- Dział: Polityka miasta (/forum-2.html) +--- Wątek: Jeżyce (/thread-10.html) |
Jeżyce - WiHura - 01-08-2013 06:56 PM Wszystko o poznańskim osiedlu ![]() Wiecie, że Jeżyce dawniej były nazywane Yssycz, Issyce, Giżyce, Gyżyce, Iżyce, Jerzyce? A po niemiecku brzmią Jersitz ![]() ![]() Na zdjęciu mapka ![]() RE: Jeżyce - Mieszkun - 01-11-2013 12:55 PM Jeżyce mają złą sławę, ale powoli chyba jakoś tam się uspokaja i kształtuje sie na normalne osiedle, chociaż wiadomo, na starych takich osiedlach nigdy nie będzie tak bezpiecznie jak na nowych. Ale lubię tam łazić, jest klimacik ![]() RE: Jeżyce - Hefalump - 01-11-2013 11:01 PM Wcale nie jest strasznie na Jeżycach juz teraz. Powoli cywilizuje sie dzielnica, banki ,restauracje, coś sie dzieje. A jak są mety jakieś, to pozamykane na swoich kwadratowych podwórkach i mało nosy pokazują. RE: Jeżyce - matkapolka - 01-14-2013 09:00 PM A mnie się to kojarzy najbardziej jednak z serią ksiązek pani Musierowicz RE: Jeżyce - Baśka - 01-14-2013 10:10 PM Często ktoś mi mówił, jakie to Jeżyce są straszne. Raz poszłam oglądać tam mieszkanie i faktycznie - jest klimat. ![]() ![]() |